Επιστολή διαμαρτυρίας προς τους βουλευτές για την επικείμενη μείωση των οικογενειακών επιδομάτων

 

αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές

 

Αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ανησυχία την ενημέρωση εκ μέρους κυβερνητικών πηγών και δημοσιευμάτων του Τύπου σχετικά με την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή σχεδίου νόμου που ρυθμίζει τα οικογενειακά επιδόματα. Η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι η ανακατανομή των         επιδομάτων θα οδηγήσει σε μηνιαία αύξηση των εισοδημάτων 295.000 οικογενειών από 15% έως και 75%.Ωστόσο μια προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι αυξήσεις αφορούν κυρίως οικογένειες που έχουν έως 2 παιδιά, οι οποίες αποτελούν και τη μεγάλη       πλειοψηφία των οικογενειών που λαμβάνουν επιδόματα (682.000 σε σύνολο 804.000).

Αντιθέτως, ο μεγάλος χαμένος του νέου συστήματος είναι οι πολυμελείς οικογένειες ( τρίτεκνες και πολύτεκνες). Το πρώτο μεγάλο πλήγμα είναι η κατάργηση του ετήσιου επιδόματος (500Ε /Έτος  για κάθε παιδί) που έδινε μεγάλη οικονομική ανακούφιση στις τρίτεκνες οικογένειες και          λειτουργούσε ως κίνητρο στους νέους γονείς για την απόκτηση περισσότερων τέκνων. Σαν να μην έφτανε αυτό, το σχέδιο νόμου θέτει πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα οικογένειες με πολλά παιδιά και μεσαία ή υψηλά εισοδήματα να χάνουν από το νέο επίδομα τέκνων.

Πιο συγκεκριμένα: Στα 280 ευρώ τον µήνα διαμορφώνεται το επίδομα  για µια οικογένεια µε τρία παιδιά τον µήνα µε εισόδηµα έως 13.500 ευρώ τον χρόνο. Στην επόμενη εισοδηματική κατηγορία από 13.501 έως 22.500 ευρώ το επίδοµα πέφτει στα 168 ευρώ, ενώ για τις τρίτεκνες οικογένειες µε εισόδημα έως 33.750 ευρώ η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 112 ευρώ τον µήνα.

Ως Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γονέων Τριων Τέκνων  με καταστατικό σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και την προώθηση των συμφερόντων της τρίτεκνης οικογένειας εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και την βαθύτατη απογοήτευσή μας. Παρότι η αναδιάρθρωση των επιδομάτων στοχεύει στην ενθάρρυνση των νέων οικογενειών για απόκτηση περισσότερων τέκνων, ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της υπογεννητικότητας, η αντιμετώπιση των τρίτεκνων οικογενειών είναι τουλάχιστον εχθρική. Κάποιος θα περίμενε περαιτέρω ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, αντ’ αυτού όμως απειλούμαστε με απώλεια των ήδη κεκτημένων δικαιωμάτων μας.

Αντιλαμβανόμαστε φυσικά, πως τα μέτρα αυτά συνδέονται με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει δίχως αντίσταση η Κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, αλλά η στέρηση επιδομάτων σε οικογένειες που έχουν ήδη αποκτήσει περισσότερα τέκνα και ενισχύουν το εθνικό ανθρώπινο κεφάλαιο υποδηλώνει μια τιμωρητική διάθεση της κυβέρνησης, εκ διαμέτρου αντίθετη προς την αρχή του Κοινωνικού Κράτους.

Κύριοι Βουλευτές, θεωρούμε δεδομένη τη στήριξή σας στις εύλογες και απολύτως δίκαιες δια-μαρτυρίες μας. Αναμένουμε την αντίδραση σας κατά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Βουλή μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου με αποτέλεσμα μια τροποποίηση του νόμου, έστω και την τελευταία στιγμή, που θα ικανοποιεί τα αιτήματά μας, θα επανορθώνει την αδικία για τις πολυμελείς  οικογένειες και θα τονίζει το δημογραφικό χαρακτήρα των επιδομάτων ,ώστε μαζί με άλλα εύστοχα κοινωνικά μέτρα να ανασχεθεί η πορεία «δημογραφικής πτώχευσης» ,που βιώνουμε σήμερα. Τέτοιες πρωτοβουλίες χρωστάμε στη Πατρίδα !

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                 Ο Γραμματέας

Γ. Φατούρου-Τζιβιέρη                        Α. Αποστολόπουλος

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...