ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΤΡΑ 12/1/2022

Φίλοι Τρίτεκνοι Γονείς-μέλη του Συλλόγου!

Φίλοι των Τρίτεκνων Γονέων!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο παλιός ο χρόνος έφυγε, η δε κυβέρνηση έκλεισε 2/μισή χρόνια θητείας!

Καιρός είναι για ένα απολογισμό και αναφορικά με την εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και αναφορικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες έναντι αυτού.

Στη χώρα μας τα τελευταία πολλά χρόνια οι δημογράφοι κατέγραφαν και η στατιστικές επιβεβαίωναν ότι η χώρα έμπαινε σε κύκλο δημογραφικής συρρίκνωσης Η ραγδαία μείωση των γεννήσεων, η «φυγή» των νέων   εξαιτίας της οικ. κρίσης και κατά ένα βαθμό η αντίληψη των κυβερνήσεων «άστο για αργότερα» έφεραν τη χώρα στα όρια «δημογραφικής πτώχευσης», γεγονός που επηρεάζει αρνητικά πλέον την ανάπτυξη,την ασφάλεια ,την ευρωστία των συνταξιοδοτικών οργανισμών,κλπ

Ο κ. Πρωθυπουργός, προεκλογικά υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις κατέληξε σήμερα ,πολύ νωρίς δέσμιος της καθημερινότητας. Ακολουθώντας τη σίγουρη «πεπατημένη» οδό, άστο γι αργότερα, πρωθυπουργική πρακτική ,που πληρώσαμε πολύ ακριβά! Η μόνη παρέμβασή του κ. Πρωθυπουργού, που εκδηλώθηκε τελευταία, αφορούσε στην αναβάθμιση της Γεν. Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής σε Υφυπουργείο και ασφαλώς στην αναβάθμιση του στάτους και των προνομίων του νέου κυβερνητικού στελέχους που απορρέουν απ  αυτή! Πολλές ακόμα  κυβερνητικές αποφάσεις και μάλιστα πρόσφατες λειτουργούν αντιδημογραφικά όπως: 1)  τα πενιχρά οικονομικά βοηθήματα προς τρίτεκνες οικογένειες που υπέστησαν καταστροφές από θεομηνίες (πλημμύρες, πυρκαγιές),τα οποία έχουν οριστεί στο αυτό ύψος με τις άτεκνες(!),2) η τριτεκνική ιδιότητα έχει εξαιρεθεί, δεν αναγνωρίζεται ως κοινωνικό κριτήριο επιλογής της αίτησης Τρίτεκνου- ωφελούμενου για το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ,3) δεν υπάρχει καμμιά κρατική πρόνοια για τις μετακινήσεις μελών τρίτεκνων οικογενειών (έστω των πιο αδύναμων εξ αυτών) στις αστικές, υπεραστικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές συγκοινωνίες! 4) ούτε βέβαια η τριτεκνική ιδιότητα συνυπολογίζεται μέχρι σήμερα στα κριτήρια μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού  ρεύματος που έχει τινάξει στον αέρα τους οικογενειακός  προϋπολογισμούς όλων ,ιδιαίτερα όμως των κοινωνικά αδύναμων οικογενειών όπως είναι και οι πολυμελείς οικογένειες.

Αγαπητοί Φίλοι, το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας έχει κακοφορμίσει τόσο πολύ που σήμερα είναι δύσκολο να ισχυριστούμε ότι οι εμπειρικές ιδέες και απόψεις μας, όσων ασχολούμαστε συνδικαλιστικά με τα προβλήματα των πολυμελών οικογενειών, αρκούν για να υποδείξουν ένα αποτελεσματικό πλαίσιο  δημογραφικής πολιτικής. Η επιστημονική τεκμηρίωση είναι ,βεβαίως αναγκαία. Οι βασικότερες προτάσεις του τριτεκνικού κινήματος έχουν την αξία τους και επιθυμώ να τα καταθέσω:

1.Η βελτίωση της γεννησιμότητας του γενικού πληθυσμού είναι πρωτεύων στόχος. Εδώ που έχουμε φθάσει, έχει αξία τα όποια μέτρα πρέπει να αποβλέπουν σε πολλαπλάσιο αριθμό τρίτεκνων και πάνω γονέων όχι μόνο, γιατί αυτή η ομάδα των πολυμελών οικογενειών  πριμοδοτεί θετικά το δημογραφικό ισοζύγιο της χώρας, αλλά και γιατί μια δημοκρατική και κοινωνικά ευαίσθητη πολιτεία οφείλει να κρατά ανοικτούς τους δρόμους της κοινωνικής κινητικότητας. Για τα δεδομένα της εποχής, τριτεκνία σημαίνει πολυτεκνίαΟι Τρίτεκνοι την διεκδικούν.

2.Η ενθάρρυνση των νέων να προχωρούν νωρίς στη δημιουργία οικογένειας και νωρίς να αποκτούν παιδιά είναι κι αυτός πρωτεύον στόχος. Όμως, δεν επιτυγχάνεται με ευχολόγια! Χρειάζονται και ειδικά προγράμματα για την απόκτηση κατοικίας, για εύρεση εργασίας για  προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων  και βέβαια  κατάργηση διοικητικών αντικινήτρων που έχει θεσπίσει η ίδια η πολιτεία όπως πχ οι συνεχείς μετακινήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δυσκολίες στη επίτευξη συνυπηρετήσεων  υπαλλήλων κλπ

3.Πρέπει ακόμα να μελετηθούν και προγράμματα επαναπατρισμού των νέων που ξενιτεύτηκαν λόγω της « κρίσης». Όμως λογικές παρεοκρατίας, κομματισμού ακόμα και σε μεγάλες επιχειρήσεις  και στα πανεπιστήμια, ορθώνονται ως μεγάλα εμπόδια για την επιστροφή τους.

Ασφαλώς πολλά πρέπει να γίνουν αλλά κυβέρνηση δεν υπάρχει για τα μεγάλα και σοβαρά διαθρωτικά προβλήματα της χώρας. Σβήνει και γράφει καθημερινά υγειονομικούς κανονισμούς! Υπηρετεί το δόγμα «άστα για αργότερα»

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ- ΥΓΕΙΑ Σ¨ΟΛΟΥΣ

Ο Πρόεδρος

Α. Αποστολόπουλος

 

Κοινοποίηση προς:

1.Τον κ. Περιφερειάρχη Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

2.Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας

3.Τους  κκ Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους  των Δήμων Π.Ε Αχαΐας

4.Συλλόγους Τριτέκνων Ελλάδος

  1. Τον τοπικό τύπο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...